thumb_1040x585_startups222

Финансирането на стартъпи в Европа ще спадне с 38% през 2023 г.

Инвестициите в европейски технологични стартъп компании се очаква да паднат с още 38% тази година, според данни на компанията за рисков капитал Atomico. Финансирането за подкрепените с рисков капитал стартъпи в Европа се очаква да намалее от 83 млрд. долара през 2022 г. до 51 млрд. долара през 2023 г., посочват от Atomico, цитирани от CNBC.

Дори и на фона на пазарния спад обаче, набраното финансиране в Европа е напът да запише третата си най-висока годишна стойност. Понижението на финансирането се дължи основно на оттеглянето на американски инвеститори – те бяха основен двигател на финансирането в Европа, като няколко щатски фонда за рисков капитал отвориха офиси на Стария континент, за да увеличат инвестициите си в региона.

Спадът във финансирането идва след брутална година за технологичната индустрия през 2022 г. – инвестициите в непубличните технологични стартъп компании в Европа намаляха с 22% – до 83 млрд. долара през 2022 г., в сравнение със 106 млрд. долара през 2021 г, според данни на Atomico. Анализът е ограничена версия на доклада за полугодието от страна на базирания в Лондон фонд, който инвестира в компании, като Stripe, Klarna и Graphcore.

От Atomico посочват, че има известни признаци на “устойчивост” в технологичната индустрия на Европа, в това число и факта, че общата пазарна стойност на публичните и непубличните компании се е върнала над нивото от 3 трлн. долара, достигнато през 2021 г. Междувременно, финансирането на компании в ранен стадий на развитие отбелязва по-малък спад, в сравнение с това на по-развитите, посочват от Atomico.

Финансирането на компании, които набират по-малко от 15 млн. долара, пада до 8.2 млрд. долара през първото полугодие на 2023 г., в сравнение с 10.3 млрд. долара за същия период година по-рано. Компаниите в по-късен етап от развитието си се очаква да съставляват 93% от изгубените 28 млрд. долара инвестиции в периода 2022 – 2023 г.

Технологичните компании бяха подложени на голям натиск през последната година и половина, което ги принуди да приоритизират рентабилността пред растежа на всяка цена, докато инвеститорите правят преоценка на сектора.

Акциите на технологични компании, които преди време имаха висока пазарна капитализация, бяха подложени на натиск от страна на глобални фактори, сред които руската инвазия в Украйна и затягането на паричната политика.

Федералният резерв и други централни банки вдигнаха лихвите и изтеглиха стимулите от времето на пандемията в борбата си с повишаващата се инфлация. Това накара инвеститорите да преоценят своите позиции при губещите компании, чиито пазарни оценки обикновено се базират на очакванията за бъдещите парични потоци.

Мрачните времена остават

Миналата година някои компании отчетоха сериозна корекция надолу в цените на акциите си. Пазарната оценка на шведския гигант в сферата на пазаруването тип “купи сега, плати по-късно“ – Klarna, падна с 85% – до 6.7 млрд. долара. От Checkout.com пък са намалили вътрешната данъчна стойност на акциите си с 15%, според изданието Sifted.

От Atomico посочват, че при 20% от рундовете за набиране на финансиране през първото полугодие стартъпите са пласирали акции при по-ниска пазарна оценка, в сравнение с предходния рунд , което е 3.6 пъти повече спрямо същия период година по-рано.

Индустрията беше засегната и от съкращения. През първото полугодие в Европа е имало 11 100 съкращения, според Atomico, които съставляват около 6% от тези глобалната технологична индустрия, в която 185 000 служители изгубиха работата си.

Прекалено рано е да се каже дали това е пикът. Очакваме нивата на съкращения да останат високи през 2023 г. и след това. Те винаги са част от пазарните цикли”, казва Том Вехмайер, партньор в Atomico.

Междувременно се появяват повече нови компании от когато и да било, които са основани от бивши служители на еднорози. Вече има 1 406 нови основатели на компании, които идват от дружества, създадени през първото десетилетие на новото хилядолетие.

Сара Гемури – директор в Atomico – смята, че е прекалено рано да се определи дали съкращенията през последната година са оказали някакво влияние върху преминаването на служители от еднорози към новосъздадени компании. Има много основатели, които са освободени и са създали нови компании, но все още не са обновили профилите си в LinkedIn, например.

Публикуван наскоро доклад на компанията за рисков капитал Accel разкри, че в Европа и Израел се основават средно по пет технологични стартъпа за всяка компания, подкрепена с рисков капитал, която е с пазарна оценка от 1 млрд. долара или повече.

Суперцикъл при изкуствения интелект (AI)

Въпреки всичко това, изкуственият интелект (AI) се оказва светъл лъч за индустрията, като стартъпите набират значителни суми, благодарение на засиления инвеститорски шум. Стартъпите в сферата на генеративния AI са привлекли 35% от общите инвестиции в компаниите за AI и машинно обучение от началото на годината, което е най-високият дял в историята и представлява значителен скок, в сравнение с 2023 г., когато беше 5%.

В началото сме на нов суперцикъл при AI технологиите,” казва Вехмайер, допълвайки, че генеративният изкуствен интелект води със себе си огромна степен на иновации и че Европа “има място на масата”.

“Съществено важно е, че създаваме този тип среда, който дава възможност на служителите от Европа да реализират потенциала на следващия суперцикъл”, заключи той.

Източник: Investor.bg

Tags: No tags

Comments are closed.